Att vara på isen och hantera kallt vatten

Hur länge kan jag ligga i kallt vatten?

Frågan blir alltmer vanlig och det finns inget generellt svar på den eftersom det är högst individuellt hur länge man klarar sig i kallt vatten. Det är en mix av faktorer som påverkar hur länge du kan ligga i, bl a din fysiska kondition, om du är utvilad, om du har ätit och så förstås vattentemperaturen. Här blir också kläderna en avgörande faktor. Hur bra är det att ha ett vanligt sjöställ eller flytoverall. Varför förbättrar jag mina överlevnadschanser med en torrdräkt?

Vad händer om jag trillar i kallt vatten?

Kalorierna är kroppens energi och de alstrar värme. Det viktigaste är ett förebygga nedkylning genom att äta före, under och efter aktiviteten,
Nedkylning kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Många onödiga tillbud skulle kunna undvikas genom bättre förberedelser. Allra snabbast går nedkylningen i vatten, som leder bort kroppsvärmen 25 gånger effektivare än luft. Att hamna i vatten kan vara direkt livsfarligt. Andningen och pulsen ökar kraftigt samtidigt som blodflödet minskar till hjärnan och man riskerar medvetslöshet. Man brukar ha som mest tio minuter på sig i iskallt vatten. Därefter omdöme och tankeförmåga grumlade, händer och fingrar helt stelfrusna och till slut obrukbara. Efter ungefär en halvtimme är man så nedkyld att man är medvetslös.

Om du ramlar ned i en isvak eller är på havet när vattentemperaturen är strax ovan nollan är det viktigaste att hålla koll på andningen. Försök lugna ned den för att inte riskera att svimma. Om du ska ta hand om en person som hamnat i hypotermi är det plant läge som gäller på grund av riskerna för hjärtstopp. Vid omklädning eller transport av den nedkylde, undvik onödiga rörelser. Blöta kläder kan klippas bort. För att förhindra fortsatt nedkylning isolera personen med filtar, sovsäckar, torra kläder eller liknande. Om personen kan dricka själv, ge varm dryck.

flytoverall-baltic-svart-rod

Vad behöver jag ta med mig för att säkert vistas på isen eller havet?

Torr och varm är nyckeln till en kul dag på havet eller på isen. Ett varmt underställ närmast kroppen som transporterar bort svett ut i nästa lager, därefter en varm skön tröja eller fleeceoverall. Med en torrdräkt i yttersta lagret kan du trilla i hur många gånger som helst och komma upp helt torr. Torrdräkter finns både som ytterlager och som mellanlager med massa bra detaljer. Det finns även torrdräkter som är tunna och fungerar som mellanlager under ditt vanliga sjöställ. För dig som har flytoverall – komplettera gärna med en tunn torrdräkt så slipper du bli blöt.

Hur påkallar jag uppmärksamhet?

Det finns flera hjälpmedel som har lite olika innebörd. Enklaste varianten är förstås mobiltelefonen, men i skarpt läge är det inte säkert att den fungerar. Kanske har den blivit blöt, eller så är det inte någon täckning där du befinner dig. En PLB (personal locating beacon) är en liten bra pryl som du bara med en enkel knapptryckning kan använda för att larma sjöräddning eller räddningtjänst. Den är personlig och registreras vid inköp enkelt på din egen dator eller telefon. Visselpipan ska inte underskattas, den gör att du kanske får hjälp av din närmaste omgivning.

Passa på att njuta av den kommande vintern. Ett annat bra sätt är att beundra skärgården med långfärdsskridskor. Packa ryggsäcken och upplev naturen!
För dig som vill testa och bada med torrdräkter och flytoveraller och uppleva skillnaden. Kontakta info@seapax.se så får du tillfälle att testa live.

Skridskoåkare på isen

Att vara på isen och hantera kallt vatten

Hur länge kan jag ligga i kallt vatten?

Frågan blir alltmer vanlig och det finns inget generellt svar på den eftersom det är högst individuellt hur länge man klarar sig i kallt vatten. Det är en mix av faktorer som påverkar hur länge du kan ligga i, bl a din fysiska kondition, om du är utvilad, om du har ätit och så förstås vattentemperaturen. Fortsätt läsa Att vara på isen och hantera kallt vatten