Nödsändare

VAD BEHÖVER JAG – PLB – MOB1 – AIS – EPIRB?
Nödsändare är en viktig del av sjösäkerheten ombord. Frågan är ofta hur man ska tänka när det gäller de olika alternativen. Det finns förstås en rad olika tekniska egenskaper att ta hänsyn till men om man vill förenkla kan man tänka så här:

PLB (personal location beacon)
Larmar direkt till räddande enhet på den plats man befinner sig via satelit. Fungerar i hela världen. Personlig. Registreras av användaren själv med mobil eller dator.

MOB1 (man over board)
Om den är monterad i en uppblåsbar flytväst aktiveras den automatiskt så snart flytvästen blåser upp sig. AIS-funktion. Alternativt – man aktiverar själv enheten om man har den tex i en ficka, förutsätter dock att man är vid medvetande. Behöver samkopplas med den AIS som finns ombord på den aktuella båten.

AIS
Monteras på båten för att den ska kunna lokaliseras på en plotter och för att man ska kunna se andra båtar som har en AIS installerad.

EPIRB
Enheten tillhör en specifik båt eller fartyg och registreras hos Sjöfartsverket/Transportstyrelsen. Vid inköp erhålles ett registreringsunderlag som ifylles av köparen och som används för att kunna programmera den. Närmare instruktioner erhålles vid inköp.

Kategoribild Nödsändare
Visa filter

Visar 1–12 av 29 resultat